Povestea Gimnaziului Catolic
Prima școală din Odorheiul Secuiesc a fost înființată de către iezuitul Gergely Vásárhelyi, care a ajuns la Odohei prin 1593 – era o școală cu clase primare și clase de gramatică. Din cauza tensiunilor sociale și politice ale anilor următori, iezuiții s-au retras din oraș iar școala a fost închisă.
Pe la 1660, după un alt val de tensiuni sociale și interconfesionale, s-a construit o nouă școală, lângă clădirile Parohiei Sfântul Nicolae, unde a funționat vreme de 200 de ani un gimnaziu cu 8 clase și cu internat. Acesta, însă, a devenit cu vremea insuficient pentru nevoile educaționale ale orașului.
Drept pentru care, la sfârșitul secolului 19, a început construcția unei noi școli, pe baza donațiilor oferite de satele din jurul orașului. Câțiva ani mai târziu, Statusul Romano-Catolic a inițiat un concurs de proiecte privind construcția noii școli, care a fost câștigat de arhitectul Sándor Pápai. Acesta a ridicat clădirea de astăzi, pe 4 nivele, în stil eclectic secesionist (se află aici), alături de constructorii János Spáda și Király József . Clădirea a fost finisată și inaugurată în anul 1910. Astăzi este monument istoric.
Ca fapt divers, fațada a fost acoperită cu faianță smălțuită, realizată la Şcoala Profesionala de Prelucrare a Pietrei şi Lutului din Odorheiul Secuiesc. În trecut denumit “Gimnaziul Principal Romano-Catolic”, liceul a purtat în perioada comunistă numele “Dr. Petru Groza”, iar azi poartă numele scriitorului maghiar Tamási Áron, care a studiat aici chiar de la înființarea Liceului, în 1910.
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, realizat cu sprijinul Continental Hotels