Turnul Pompierilor
În ultimii 1000 de ani, orașul Cluj-Napoca a fost apărat de două rânduri de fortificații. Prima a fost ridicată pe la 1200, în zona actualei Piețe a Muzeului – și avea o suprafață de aproximativ 7 hectare. După vreo 200 de ani, pentru că orașul se mărise, Sigismund de Luxemburg a declarat Clujul (alături de alte orașe) “oraș liber regal”, ocazie cu care clujenii au primit dreptul de a ridica o nouă fortificație.
Aceasta a fost mult mai amplă, având 45 de hectare – și 20 de turnuri de apărare, care erau apărate și îngrijite de diferite bresle de meșteșugari. Astăzi se mai păstrează integrale două dintre ele: Turnul Croitorilor (mai cunoscut ca Bastionul Croitorilor, a fost renovat și acum este centru de expoziții) și Turnul Lăcătușilor (se află aici). Restul au fost demolate în secolul 19, când s-a considerat că nu mai e nevoie de ele și că trebuie lărgite străzile, pentru a face față traficului.
Turnul Lăcătușilor era, probabil, cel mai puțin important din toate – din punct de vedere al apărării Cetății. A fost ridicat târziu, la sfârșitul secolului 16, într-un cartier sărac și urât mirositor (se aflau aici ateliere de tăbăcari, de săpunari, dar și cele mai ieftine bordeluri din oraș – sursa). În secolul 19, când s-au demolat zidurile, Turnului i s-au adăugat două etaje și a funcționat, pentru aproape 100 de ani, ca punct de observație al pompierilor – și așa a devenit Turnul Pompierilor. Fiind o zonă cu risc mare de incendiu, pompierii stăteau în turn și observau unde ia foc ceva, având grijă să nu se extindă incendiile spre partea centrală a orașului.
Din 1997 și până în 2010, Turnul a fost sub îngrijirea unei Federații Naționale a Pompierilor, care urma să deschidă aici un Muzeu al Pompierilor. În 2010 a revenit sub îngrijirea Primăriei Cluj-Napoca, iar în acest an a fost prevăzut un buget pentru tema de proiect, care ar urma să stabilească în ce fel va fi acest monument reabilitat.
- Turnul Pompierilor
- Turnul Pompierilor
- Turnul Pompierilor
- Turnul Pompierilor
- Turnul Pompierilor
- Turnul Pompierilor
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, realizat cu sprijinul Continental Hotels