Obeliscul Împărătesei
Împăratul Francisc I al Austriei s-a luptat cu Napoleon I (și, implicit, cu Franța) de 4 ori. A 4-a oară, în 1814, l-a învins, fiind aliat cu Anglia, Rusia și Prusia. După această victorie, Împăratul și cea de-a 4-a sa soție, Carolina Augusta, au pornit să viziteze câteva orașe din imperiu, ajungând și la Cluj în 1817. În timpul vizitei, perechea imperială a asistat la manifestările de ziua Sfântului Ștefan (20 august), a vizitat Spitalul Orășenesc (care la vremea aceea se afla în actuala Piață a Muzeului, fosta Piața Carolina), iar împăratul a prezidat lucrările Dietei Transilvane. Spitalul a primit o donație importantă din partea împărătesei Carolina, drept pentru care i-au purtat numele până a fost demolat, în 1914.
Judele Clujului, Sámuel Páll, a dorit să marcheze această vizită, astfel încât a depus la 1 mai 1818, în fața Guberniului Transilvaniei și a Curții Imperiale, un proiect privind ridicarea unui monument. Un an mai târziu, a început să strângă fonduri, iar în 1821 au fost contractați pietrarii Antal şi Mihály Schindler, profesorul de desen Samuel Nagy și sculptorul Antal Csűrös, pentru ridicarea monumentului și pentru realizarea basoreliefurilor decorative.
Totul s-a oprit din lipsă de fonduri. Însă 10 ani mai târziu, procurorul Clujului, Imre Topler, a făcut o donație importantă de 16.000 de florini pentru terminarea obeliscului. Se zice că Topler spera ca această donație să-i aducă un grad nobiliar pe care și-l dorea. Topler a apelat la sculptorul vienez Josef Klieber, care a modificat vulturii cu lauri realizați de Csűrös, a făcut portretele cuplului imperial și a imortalizat câteva momente din vizita imperială la Cluj.
Obeliscul Carolina are 10 metri înălțime. Pe laturile sale se regăsesc sculptate portretul împăratului și al soției sale, intrarea caleștii lor în oraș (cu un cortegiu de călăreți), vizita lor la spitalul mai sus menționat și stema orașului.
În 4 octombrie 1831, are loc dezvelirea Obeliscului Carolina, cu ocazia zilei onomastice a împăratului. Inițial, a fost în actuala Piață a Unirii, dar la sfârșitul secolului 19 a fost mutat în locația actuală (adică aici). Ca fapt divers, Obeliscul Carolina este cel mai vechi monument laic din orașul Cluj-Napoca.
- Obeliscul Carolina
- Obeliscul Carolina
- Obeliscul Carolina
- Obeliscul Carolina
- Obeliscul Carolina
- Obeliscul Carolina
- Obeliscul Carolina
- Obeliscul Carolina
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, realizat cu sprijinul Continental Hotels