Inima lui Isus
În sudul orașului Odorheiu Secuiesc, la ieșirea spre Cristuru Secuiesc (adică aici), se găsește o capelă mică cu o poveste mare.
Capela Inima lui Isus se află pe teritoriul fostului sat Gyárosfalva – “satul fabricanților”, sat care a fost alipit orașului Odorhei în secolul 16. Singura clădire din fostul sat a rămas micuța capelă, cu o suprafață de aproximativ 12 mp.
Nu există o datare certă a capelei și există o dispută referitor la asta: forma cvadrilobată (cu 4 lobi) arată că ar fi o construcție de secol 13, în timp ce obiectele găsite în cele 2 cripte de sub capelă arată că ar fi de secol 16. Sub capelă au fost descoperite 2 cripte, una de piatră și una de cărămidă – cea de piatră se presupune că ar aparține familiei ctitorului capelei. În ea ar fi fost găsit, în 1973, conform unui jurnal de săpături arheologice, un nasture provenind de la o rochie țesută cu fir de aur. Ca prin minune, însă, nasturele nu mai există azi – sau poate există, însă nu se știe unde se află. De asemenea, sub una dintre coloanele capelei a fost găsită o monedă din 1561, a împăratului Ferdinand I. În apropierea capelei există izvoare minerale, cu proprietăți terapeutice – se presupune că această capelă a fost ridicată ca mulțumire pentru vreo tămăduire și că moneda a fost aruncată în apa izvoarelor tot ca semn de mulțumire.
În 1677, tavanul original a fost schimbat cu unul casetat, apoi, la începutul secolului 20, a fost schimbat cu cel de azi. Se presupune, totuși, că tavanul original se află la Budapesta. Interiorul este foarte simplu, are o pardoseală de cărămidă și nu are picturi murale. Zidul capelei a fost construit în 1771, capela fiind renovată de iezuiții din Odorhei în 1773.
Există o legendă care spune că în 1241, după ce a tătarii au distrus Cetatea Bud, aflată în apropiere, un tânăr s-a furișat printre ruinele cetății, s-a rugat la Isus și a tras o săgeată în aer, care a intrat direct în inima hanului tătar, ce se odihnea în fața cortului său – și că exact în acel loc a fost ridicată Capela Inima lui Isus. În realitate, se pare că această capelă a fost ridicată mai târziu și că a căpătat acest hram – Inima lui Isus – neștiindu-se ce hram avea înainte.
notă – în scrierile ortodoxe se folosește Iisus (cu doi i), însă în cele greco-catolice se folosește Isus. este doar o diferență de redactare, o explicație găsiți aici
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, realizat cu sprijinul Continental Hotels