Turnul porții din spate
14 turnuri a avut Cetatea Sighișoarei în vremurile vechi. Astăzi, mai sunt 9 în picioare, dintre care 8 au aparținut breslelor de meșteșugari – al tăbăcarilor, al croitorilor, al fierarilor, al cojocarilor, al cizmarilor, al măcelarilor, al frânghierilor şi al cositorarilor. Al 9-lea este Turnul cu Ceas, care a servit în trecut ca sediu al consiliului orășenesc, iar astăzi găzduiește muzeul de istorie.
Turnul Croitorilor (se află aici) a fost gazda uneia dintre cele mai bogate bresle. A fost ridicat în secolele 14-15. Se numea și “Turnul porții din spate”, pentru că a fost turnul de apărare al celei de-a doua porți de intrare în cetatea medievală. De altfel, este situat în partea opusă (a cetății) față de Turnul cu Ceas.
Inițial, cele două turnuri (cel cu ceas și cel al croitorilor) erau identice. Cele două ganguri boltite erau prevăzute, la ambele capete, cu porți cu grilaje. Însă, în 1676, un incendiu puternic a cuprins Sighișoara, distrugând multe clădiri și câteva turnuri. Al Croitorilor, mai cu seamă, pentru că în turn erau adăpostite rezervele de praf de pușcă ale orașului. De asemena, au fost distruse atunci rezervele de grâu și o mare cantitate de arme.
Trei ani mai târziu, în 1679, turnul a fost reconstruit în forma dreptunghiulară pe care o are și astăzi. A fost dotat cu armament, iar la etajele superioare s-au amplasat ferestre de tragere și trei guri pentru păcură – în caz de atac, pe-acolo se turna păcură încinsă peste dușmani. Tot atunci, unul dintre cele două ganguri a fost închis și transformat în depozit, dar în 1935, când a fost restaurat, depozitul a fost desființat și gangului i s-a dat menirea inițială, de cale de acces.
- Turnul Croitorilor Sighisoara
- Turnul Croitorilor Sighisoara
- Turnul Croitorilor Sighisoara
- Turnul Croitorilor Sighisoara
- Turnul Croitorilor Sighisoara
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, realizat cu sprijinul Continental Hotels și Toshiba