Claudia, strămoașa Prințului Charles
Pe colțul sud-vestic al Pieței Unirii din Cluj-Napoca (adică aici) se găsește o clădire pe lângă care multă lume trece cu nepăsare. Această clădire – Palatul Rhedey – a găzduit-o pentru o vreme, acum 200 de ani, pe Claudia (Claudine) Rhedey de Kis-Rhedey, stră-străbunica Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a.
Clădirea în sine are o istorie interesantă. Inițial, pe la 1500, aici se aflau patru case de nobili clujeni. Una dintre ele a fost cumpărată de groful Laszlo Szkely cu puțin înainte de 1700. Soția lui, Sara de Bulușd, fiica unui nobil din Țara Românească, a refăcut clădirea în 1698. În curtea interioară, pe stânga, încă există blazonul Sarei. Pe vremea aceea, strada Napoca se numea Ulița Fânului, pentru că fânețele Clujului se întindeau din zona Complexului Hașdeu de astăzi până la marginea Mănășturului.
Apoi, în secolul XVII, cele patru case au fost unite și noul lor proprietar, Rhedey Janos, a adăugat Palatului încă un etaj. Clădirea păstrează și azi blazonul lui Rhedey Janos
Povestea contesei
Claudia (Claudine) Rhedey de Kis-Rhedey s-a născut în 1812, în Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș, în familia contelui Ladislau Rhedey de Kis și a baroanei Agnes Inczedi de Nagy-Varad (Oradea). La un moment dat al vieții, foarte tânără fiind, l-a cunoscut (aparent, la un bal) pe ducele Alexandru de Württemberg. Württemberg a fost un ducat înființat la 1495 care, între 1806 și 1918, a fost regat, fiind situat pe teritoriul actualei Germanii. Între Claudia și Alexandru a fost dragoste la prima vedere. Singura lor problemă a fost că erau de ranguri diferite. Familia Claudiei, în special tatăl ei, n-a fost de-acord cu căsătoria lor – așa că cei doi s-au căsătorit doar după moartea tatălui Claudiei, contele Ladislau. Înainte însă de a se căsători cu ducele Alexandru, Claudia a locuit la Cluj, în Palatul Rhedey. Istoricul Tudor Sălăgean afirmă că nu se știe cu exactitate între ce ani a locuit Claudia la Cluj – aceste date fac parte din istoria familiei, care nu mai poate fi reconstituită – dar se știe cu siguranță că “anii clujeni” ai Claudiei s-au petrecut înainte de nunta cu ducele Alexandru de Württemberg.
Claudia a fost considerată una dintre marile frumuseți ale vremurilor ei. Din căsnicia ei cu ducele Alexandru au rezultat 3 copii – Claudine, Francisc și Amelie.
Moartea Claudiei stă sub semnul întrebării. Unii spun că a murit în urma unui accident de călărie, alții spun că, pe când era însărcinată cu Amelie, a plecat la Viena pentru a-și vedea soțul și, din cauza oboselii, a născut prematur și a murit în urma unei sângerări. Cert este că și-a dorit să fie înmormântată la Sângeorgiu de Pădure, în Mureș, iar corpul ei a fost transportat într-un sicriu de plumb către locurile natale. Cripta familiei, acolo unde Claudia odihnește alături de doi frați decedați prematur, a fost descoperită sub Biserica Reformată din Sângeorgiu, în 1935, cu ocazia renovării Bisericii.
Legătura cu Coroana Marii Britanii
Din căsnicia Claudiei cu ducele Alexandru au rezultat 3 urmași – Claudine, Francisc și Amelie. Dat fiind că a fost vorba de o căsătorie morganatică (între un bărbat de dintr-o familie princiară și o femeie de rang social inferior) cei trei copii au moștenint titlurile mamei. Ulterior, Francisc a devenit Prinț de Teck și s-a căsătorit cu Prințesa Mary Adelaide de Cambridge. Au avut 4 copii: Adolf de Teck, Francis de Teck, Alexandru de Teck și Victoria Maria de Teck.
Maria de Teck (numele ei complet era Victoria Mary Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes) a devenit în 1893 soția Ducelui de York, viitorul rege al Regatului Unit George al 5-lea. Împreună, au avut 6 copii, printre care George al 6-lea, tatăl actualei Regine Elisabeta a 2-a a Marii Britanii și personaj principal al filmului “The King’s Speech”.
Vlad Țepeș, strămoș al Prințului Charles
Claudia de Rhedey, stră-stră-străbunica Prințului Charles al Marii Britanii, este strănepoată – la a 10-a generație – a lui Vlad al IV-lea “Călugărul”, mai tânărul frate vitreg al lui Vlad Țepeș. Legătura de sânge între Vlad Țepeș și Coroana Marii Britanii este incontestabilă.
În Sângeorgiu de Pădure, Prințul Charles a cumpărat o casă. De asemena, Coroana Marii Britanii a trimis la Biserica Fortificată din localitate o placă comemorativă, în amintirea Contesei Claudia.
(sursa foto: Roamata/wikipedia)
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, realizat cu sprijinul Continental Hotels