O analiză juridică asupra nobilei arte a scrimei
Brașov, 1617
O mai veche zicală braşoveană zice că nu se poate nuntă fără înjunghiere, cu adaosul că înjunghierea fără nuntă este la îndemâna oricui.
Exact asta a vrut să dovedească pe 3 februarie 1617 tânărul Georg Kuchys din Agnita: l-a tăiat la cârciuma din Hărman pe tovarăşul său Andreas Deak. Băieţii erau de meserie căruţaşi, iar când caravana lor a ajuns la Hărman s-au apucat să-şi tranşeze socotelile. A reieşit o diferenţă de opinii: Georg susţinea că Andreas îi datorează 12 denari, în vreme ce Andreas nu îşi amintea de aşa ceva. Nici vorbă de nuntă, deşi pe masă era vin. După ce a băut cât îi trebuia, Georg i-a cerut unui alt tovarăş, Greb, cheia de la cameră, să-şi ia sabia – însă prietenul îndatoritor i-a pus la dispoziţie propria sabie.
Ce a urmat e uşor de imaginat, însă detaliile au importanţa lor.
Cu sabia în mână, Georg s-a postat în uşa cârciumii şi a strigat către Andreas: „Vino să ne măsurăm, dacă nu – mă-ta-i curvă!” O astfel de invitaţie nu putea rămâne fără răspuns şi Andreas s-a repezit cu sabia în mână către Georg. Din păcate, sabia lui Andreas s-a înfipt într-o grindă din tavan, iar Georg nu a pierdut vremea şi i-a tăiat mâna dreaptă. Concluzia: hemoragie şi deces.
Cazul ar fi rămas o căsăpeală oarecare de pe lângă Braşov, însă situaţia a generat o întreagă dezbatere juridică: a fost accident sau crimă? Legea braşoveană prevedea ca în cazul unei astfel de provocări la duel, cel provocat – fără să-şi piardă onoarea! – era obligat să facă plângere la tribunal, nu să pună mâna pe sabie. Dacă însă provocatul alegea să răspundă provocării, atunci împărţea vina pe jumătate cu provocatorul, iar dacă provocatul era ucis în urma confruntării, provocatorul scăpa de orice vină. Însă cazul de faţă prezintă o excepţie, anume înjurătura de mamă care, după cum apreciau senatorii braşoveni, practic l-a obligat pe Andreas Deak să răspundă provocării.
Chestiunea a fost tranşată de locul faptei: dacă ciocnirea s-ar fi produs în curtea hanului, atunci ar fi fost considerat duel. Aşa, fiind în interior, senatorii s-au pronunţat unanim – verdict, crimă! Şi Georg Kuchys şi-a pierdut capul de tot.
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, iQuest, Transavia, realizat cu sprijinul Continental Hotels și Toshiba