Biserica de lemn din Silivașu
Silivașu de Câmpie (se află aici) este un sătuc aflat între două dealuri, pe drumul dintre Cluj și Reghin. Comuna din care face parte a fost atestată documentar prima oară în 1295, sub numele Saluas. Există o teorie care spune că denumirea “Silivaș” vine de la cuvântul maghiar “szilva”, care înseamnă pruni – pentru că aici erau (poate mai sunt și astăzi) mulți pruni. Din acest motiv, între cele două războaie mondial s-a dorit schimbarea numelui în Prunești. Nu s-a reușit, așa că lunga listă de denumiri pe care le-a avut în istorie această localitate se limitează, conform wikipedia, doar la Zilvaș, Zilueaș, Siluaș, Pusta Silvasz, Mezo Silvaș, Olah Silvaș. Și Silivașu, în zilele noastre.
În spatele caselor, în buza unuia dintre dealuri, se află o mică bisericuță de lemn. A fost ridicată în 1662, fiind a doua cea mai veche biserică de lemn din județul Bistrița Năsăud. Asta nu i-a împiedicat deloc pe oameni s-o folosească drept staul de oi în anii ’70 – ’80, ocazie cu care a fost distrusă pictura pe pânză din interior. În 1985, a fost reintrodusă în circuitul parohial. Din păcate, dacă doriți s-o vizitați într-o zi ploioasă, e foarte greu de ajuns chiar și pe jos, drumul fiind foarte greu practicabil din cauza noroaielor. Dar merită să-i faceți o vizită.
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, realizat cu sprijinul Continental Hotels