Un monument în ruină
La vreo 60 de km sud de Bistrița, spre Mureș, se află comuna Urmeniș. Aici se află unul dintre cele mai frumoase castele baroce ale transilvaniei, Castelul Rákóczi-Bánffy.
Localitatea Urmeniș a intrat în proprietatea principelui Gheorghe/György Rákóczi I în 1631. Câțiva ani mai târziu, principele a decis să construiască aici centrul domeniului său, astfel încât meșterul albaiulian Mátyás Fundáló a proiectat și apoi a construit (între 1638 și 1641) pentru soția principelui, Suzana, un conac cu etaj, pe locul unei clădiri din nuiele împletite. Conacul a fost ridicat din cărămidă, iar accesul se făcea pe o scară de piatră cu coloane. După încă vreo 8 ani, prin 1649, a mai fost construită o casă de locuit, după proiectul meșterului Kőműves András din Dej. Această nouă casă acum nu mai există, dar în 1721 a fost menționată într-un inventar al domeniului.
Castelul și-a schimbat proprietarii pe la 1650, în vremea lui Gheorghe/György Rákóczi al II-lea. Mai întâi, a ajuns în posesia familiei Barcsai, după care a intrat în posesia familiei Bánffy. A fost modernizat de Dénes Bánffy în 1668. La sfârșitul secolului 18 castelul a fost reconstruit, primind înfățișarea de astăzi, însă nu există izvoare despre această reconstrucție.
În zilele noastre, Castelul Rákóczi-Bánffy se află într-o avansată stare de degradare – și, aș îndrăzni eu să afirm, și într-o stare avansată de mizerie, după cum vedeți mai jos. Clădirile anexe și clădirea construită în 1648 nu mai există. P roprietatea a fost retrocedată după Revolției, urmașilor familiei care a cumpărat castelul de la contele Bánffy la începutul secolului 20 (mulțumesc de info), care nu au posibilitatea de-a o renova și încearcă de multă vreme s-o vândă. Între timp, este locuită – nu știu să vă spun de către cine, noi am bătut la ușă insistent și-am strigat, dar nu ne-a răspuns nimeni. Poate data viitoare. Dacă vreți să-l vizitați, e la 500 de metri de DN 16 Cluj-Reghin, în centrul satului.
În 1985, în satul Șopteriu (parte din comuna Urmeniș) a fost descoperită o comoară – 1664 de monede de aur din diverse perioade, din antichitate până în secolul 16. Comoara a fost găsită din întâmplare de niște localnici și se presupune c-a fost îngropată de unul din membrii familiilor Bánffy sau Rákóczi, care se afla într-un mare pericol și a vrut să-și salveze tezaurul.
Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EuroGsm, Electrogrup, realizat cu sprijinul Continental Hotels
8 March 2014 at 9:29 am -
Am copilarit an aceasta comuna si primul trimestru clasei antai l-am facut la scoala generala care era aproape de monument.La parter,locuia o familie,pe pereti, tin minte, mai existau bucati de carpete vechi.Antre biserica si monument exista un camin din lemn,foarte vechi,de festivitati care nu mai era folosit,an fata lui se tineau jocul popular de duminica sau sarbatori cand se adunau feciorii si fetele comunei.Am revenit an comuna prin 1969,antr-o vizita pe la rude.Monumentul era renovat si se platea taxa pentru a fi vizitat.Azi e o ruina retrocedata unui stra.stra.stra…mostenitor(?)care nu face nimic.Romania a achitat toate datoriile fata de pretendentii straini care au avut locatii an tara.Neantretinerea monumentelor revendicate,se pedepseste penal.Oare stie primaria Urmenis de aceasta lege?
8 March 2014 at 9:38 am -
ori nu stie, ori nu-i pasa, nu stiu sa va spun…
25 March 2014 at 7:11 pm -
Revin cu permisiunea d-voastra; marea familie Banffy,a avut mai multe castele(Bontita,Borsa etc)unele din ele an curs de renovare.Mai de mult(zeci de ani)am citit antr-o revista istorica nu-i mai stiu numele,ca un urmas al familiei Banffy,fost prim-ministru pentru o scurta perioada al Ungariei,pomenea de aceste castele din Transilvania inclusiv de cel din Urmenis.Era un om vorbitor de limba romana,prieten cu Maniu si un mare admirator al marelui Titulescu.A murit an anul 1950.Stie stra…..mostenitorul macar ceva de anaintasii lui? De curand,presedintele Ungariei a vizitat niste locatii,neoficial,legat de acest nume.Poate ca e campanie….!!!
12 December 2015 at 10:44 pm -
Singurul lucru din articol care nu este adevarat este faptul ca proprietarii actuali, nu vor sa il vanda. Au primit oferte insa pur si simplu nu vor sa il vanda si il tin in starea asta mizerabila, plus ca dupa ce li s-a retrocedat au vandut tot fierul vechi ai au distrus si mai tare cladirea si chiar si terenul de fotbal aflat in fata ei unde majoritatea tinerilor anilor 80-90 au invatat sa loveasca mingea si au crescut pe acel teren.
10 February 2016 at 6:58 pm -
In ceea ce priveste retrocedarea monumentelor istorice exista lege care obliga stra…mostenitorii sa-l intretina,altfel pot fi condamnati si confiscarea locatiei.Din 1919 si pana in 1989 (mai putin perioada 1939-1944) statul roman a intretinut castelul ca monument.Sunt documente in arhiva,dar nimanui nu-i pasa.Cat de romani putem fi ?????????
Newsletter